Káva je obľúbeným nápojom na celom svete, ktorý si denne vychutnávajú milióny ľudí. Ale čo to vlastne káva je a aké spôsoby prípravy existujú? V tomto komplexnom článku preskúmame históriu a vedu skrytú za kávou. Pozrieme sa aj na rôzne spôsoby prípravy a typy kávových nápojov.

História kávy

Predpokladá sa, že káva pochádza z Etiópie, kde bola prvýkrát konzumovaná ako jedlo vo forme pražených kávových zŕn. Kávovník pochádza z tropických oblastí Afriky a zrná sa pôvodne používali ako zdroj potravy a liekov.

V 9. storočí sa káva dostala na Blízky východ, kde sa rýchlo stala obľúbeným nápojom. V 15. storočí sa káva rozšírila do Európy a čoskoro sa začala pestovať na koloniálnych územiach po celom svete. Dnes sa káva pestuje vo viac ako 50 krajinách a je druhou najobchodovanejšou komoditou na svete, hneď po rope.

Veda o káve

Káva sa vyrába z pražených semien rastliny Coffea, ktoré sa bežne nazývajú kávové zrná. Tieto fazule sú vlastne kôstky druhu čerešňového ovocia, ktoré rastie na rastline Coffea.

Keď sa zrná pražia, podstupujú chemický proces nazývaný pyrolýza, pri ktorom sa uvoľňuje množstvo prchavých zlúčenín vrátane kofeínu, olejov a príchutí. Práve tieto zlúčeniny dodávajú káve jej jedinečnú vôňu a chuť.

Kofeín v káve pôsobí ako stimulant, zvyšuje bdelosť a sústredenie. Stimuluje tiež produkciu endorfínov, ktoré môžu zlepšiť náladu a znížiť pocity stresu a únavy.

Druhy kávových nápojov

Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako si kávu vychutnať, a druh nápoja, ktorý si vyberiete, bude závisieť od vašich osobných preferencií a vybavenia, ktoré máte k dispozícii. Niektoré obľúbené druhy kávových nápojov zahŕňajú:

Espresso

Espresso je koncentrovaný kávový nápoj vyrobený pretláčaním horúcej vody cez jemne mleté kávové zrná. Zvyčajne sa podáva v malých množstvách a je základom mnohých ďalších kávových nápojov.

Americano

Americano sa vyrába pridaním horúcej vody do dávky espressa, výsledkom čoho je nápoj s podobnou silou ako bežná prekvapkávaná káva, ale s intenzívnejšou chuťou.

Cappuccino

Cappuccino sa pripravuje z espressa, duseného mlieka a mliečnej peny. Zvyčajne sa podáva vo väčšej šálke ako espresso a má vyšší pomer mlieka ku káve.

Laté

Latte je podobné cappuccinu, ale má viac mlieka a menej peny. Zvyčajne sa podáva vo vysokom pohári a môže byť dochutená sirupom alebo korením.

Cold Brew

Káva za studena sa vyrába namáčaním nahrubo pomletých zŕn v studenej vode na dlhší čas, zvyčajne 12-24 hodín. Výsledná káva je jemnejšia a menej kyslá ako bežná prekvapkávaná káva.

Prekvapkávaná káva

Známe aj ako filtrovanie, je to najbežnejší spôsob prípravy kávy. Zahŕňa varenie horúcej vody cez lôžko mletej kávy, ktorá sa potom zbiera do karafy alebo hrnca. Odkvapkávanie je možné vykonávať pomocou rôznych zariadení, vrátane automatických kávovarov, kornútov a francúzskych lisov.

French press

Metóda manuálneho varenia kávy pomocou valcovej sklenenej alebo nerezovej nádoby s piestom a kovovým alebo nylonovým sieťovým filtrom. Na prípravu kávy pomocou french pressu sa do hrnca vložia nahrubo pomleté zrná a pridá sa horúca voda. Zmes sa nechá niekoľko minút lúhovať a potom sa stlačí piest, aby sa oddelila usadenina od uvarenej kávy.

Aeropress

Ručné zariadenie na varenie kávy, ktoré využíva kombináciu tlaku vzduchu a vody na extrakciu chuti zo zŕn. Ak chcete použiť Aeropress, mletá káva sa umiestni do valcovej komory a pridá sa horúca voda. Potom sa zmes pretlačí cez úzky otvor a prefiltruje sa pomocou papierového alebo kovového filtra.

Moka

Moka konvička, ktorá využíva tlak pary na pretlačenie horúcej vody cez mletú kávu. Skladá sa zo spodnej komory na vodu, strednej komory na mletú kávu a hornej komory na zalievanú kávu.

Nitro cold brew

Káva varená za studena, ktorá je naplnená plynným dusíkom a podávaná čapovaná, podobne ako čapované pivo. Nitro cold brew má krémovú, hladkú textúru a penovú hlavu.

Sifónové varenie

Spôsob prípravy kávy pomocou vákuovo uzavretého skleneného alebo kovového zariadenia. Funguje tak, že ohrieva vodu v spodnej komore, čo vytvára tlak pary, ktorý tlačí vodu hore cez trubicu do hornej komory s mletou kávou. Keď sa voda ochladzuje, je stiahnutá späť do spodnej komory a uvarená káva zostáva v hornej komore.

Prelievanie

Ručná metóda varenia, pri ktorej sa mletá káva vo filtri v tvare kužeľa zaleje horúcou vodou. Varenie s prelievaním umožňuje väčšiu kontrolu nad procesom varenia a výsledkom môže byť čistá a svetlá chuť.

Turecká káva

Tradičná metóda varenia kávy, ktorá zahŕňa varenie jemne mletých zŕn s vodou a cukrom, ak je to žiaduce, v malej nádobe nazývanej džezva. Zmes sa privedie do varu a potom sa naleje do pohára, pričom usadenina zostane na dne.

Záver

Ako sme v úvode spomenuli, káva je rozšírená po celom svete a je obľúbená nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoje pozitívne účinky na zdravie. Vďaka svojmu obsahu kofeínu pomáha zvyšovať pozornosť a sústredenie, zlepšovať náladu a znižovať pocit únavy a stresu. Existuje veľa rôznych spôsobov prípravy kávy a druhov kávových nápojov, takže si každý môže nájsť svoj obľúbený spôsob konzumácie. Káva tiež má bohatú históriu a vedu, takže jej výskum a objavovanie nových vecí o nej môže byť nekonečné.